Kapcsolat
+36 (1) 622 -4319 office@mffk.hu 1142 Budapest, Kassai u. 69 H-CS: 09:00-16:00 | P: 09:00-14:00
Kövessen minket:
Érdekességek Mi a freelance munka? Előnyök és hátrányok
g

Mi a freelance munka? Előnyök és hátrányok

Freelancer, vagyis szabadúszó az az ember, aki nem alkalmazottként, hanem alvállalkozóként vagy megbízási szerződéssel dolgozik, csak egyes projektekben vesz részt, nem kötődik cégekhez.

Freelance munka, azaz a jövőben nem állások, hanem feladatok lesznek, sokkal aktívabbá kell válnia majd a szakembereknek, el kell adniuk a tudásukat – vázolta Juhos Andrea karrier-tanácsadó. Botorság lesz azt várni, hogy a cégek találjanak a szakembereket, a munkavállalónak kell ajánlatot tenni, megoldásokat kell kidolgozni a vállalkozás számára – mondta a DBM Magyarország ügyvezetője. Ez bizonyos tekintetben „házalást” jelent, és nem is mindenki alkalmas erre.

A szabadúszó nem úszik az árral

A szabadúszó (Freelancer) az külsős szakember, aki gyakran távmunkában végzi el a feladatait, egyetlen vállalathoz sem kötődik szorosan, szabadon választja meg, milyen munkát vállal el. Ezek az emberek eleinte maguk keresik fel a cégeket, felajánlják a szolgálataikat, ám létezik több olyan honlap is, ahol a munkaadók „vadásznak” a „freelancerekre”. Persze ez nagyon függ attól, hogy valaki hogyan tudja eladni magát, milyen hiteles brandet épített fel, milyen referenciái vannak a korábbi munkahelyéről, vállalkozásából. Az is számít, hogy valaki milyen kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Ennek a munkának nagy előnye a rugalmasság, hiszen a freelance munkát végző általában maga osztja be az idejét, a cég pedig csak arra kíváncsi, hogy határidőre meglegyen, amit a szabadúszó bevállalt.

A megállapodást sokan nem is írják le, szóbeli szerződéssel is megelégszenek. Akik biztosra akarnak menni, hogy valóban kifizetik a kialkudott összeget, a projekt elején letétbe szokták helyeztetni a munkaadóval a pénzt. A szabadúszó, freelance munkát végző díjazása is mindig más és más: lehet órabér, napi- vagy heti díjazású, de akár abban is megállapodhatnak a felek, hogy a munka elvégzése után egy összegben jár a munkabér. Az ár változhat is annak függvényében, hogy valóban annyi munkával járt-e a feladatok elvégzése, mint ahogy először gondolták a felek.

Mit dolgozhatunk így?

Nemcsak a szövegírók és az informatikusok számára lehetőség ez a fajta “freelance” munka, hanem például gazdasági vagy reklámszakemberek, illetve válságmenedzserek is dolgozhatnak ilyen módon.

Szabadúszó lehet akár egy cukrász is, aki beszállítja a termékeit az éttermeknek, vagy akár egy kézműves, aki boltokkal áll kapcsolatban, de emellett az internetes piacokon is árulja a termékeit. A házi gondozást vállaló ápoló szintén lehet „freelancer”, de a nyelvtanár és a grafikus is. Fontos, hogy olyan szakma művelője legyen az illető, ahol a „több lábon állás” megoldható. Hiszen ha például vegyész valaki, akkor – hacsak nincs saját laboratóriuma, ami valljuk be, eléggé ritka – otthonról nem tud dolgozni.

Ha nincs munka, nincs pénz

Ennek a munkaformának a legnagyobb hátránya az, hogy a megbízások eseti jellege miatt nehezen lehet a jövedelmet kiszámítani – ha nincs munka, nincs bevétel. Emellett a dolgozónak önmagának kell befizetnie a járulékokat, nincs cafetéria, táppénz és szabadságra sem lehet menni.

Nem mindenki alkalmas arra, hogy szabadúszó legyen. Kitartás és motiváció, valamint nagyon mély önismeret kell az efféle munkához. Ha valaki elvárja, hogy a főnöke utasítsa, elmondja, mit hogyan csináljon, és nem akar, nem szeret dönteni – annak nem való a „freelancerség”. Aki nem bír kreatívan alkotni vagy munkálkodni bizonytalan közegben, annak nagyon sok keserűséget okozhat a szabadúszó lét. Önismeret, felelősségtudat, és nagyon jó önmenedzselési készség nélkül pedig szinte lehetetlen ebben a formában dolgozni.

Forrás: Profession.hu – D. I.

Érdekesnek találta a cikket?

Olvassa el a többi cikket is, vagy keressen fel minket!